HS - Mielipide - 22.8.2004

Sosiaaliasiamies pitää kuntalaisen puolta

Florence Schmittin kirjoituksessa (HS 14.8.link ) kysyttiin, kenen tehtävä on valvoa kuntia sosiaalihuollon lakien toteuttamisessa ja puuttua siihen, kun kunnat rikkovat jatkuvasti ja tietoisesti eri lakeja taloudelliseen tilanteeseen vedoten. Lait kun koskevat usein juuri puolustuskyvyttömiä ihmisiä, kuten vanhuksia, lapsia, mielisairaita tai vammaisia.

Kolme ja puoli vuotta sitten tuli voimaan laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja siihen liittyvä sosiaaliasiamiesjärjestelmä.

Lain eräänä merkittävänä tavoitteena on toimia koko sosiaalihuollon toimintakentällä sellaisena yhteisenä viitekehyksenä, joka uudistaa sosiaalihuollon työkäytäntöjä ja toimintatapoja sekä ajattelua asiakaslähtöiseen suuntaan.

Sosiaaliasiamiesten kuuluu neuvoa kuntalaisia sosiaalihuollon ongelmatilanteissa. Heidän tehtävänään on myös kuntalaisten etujen ja oikeuksien edistäminen sekä niiden toteutumisen seuraaminen sosiaalihuollon toimialueella.

Vaikka sosiaaliasiamiehet eivät ole valtuuksilla toimivia valvontaviranomaisia, he voivat auttaa oikean valvontaviranomaisen löytämisessä.

Asiamiehet tekevät havainnoistaan vuosittain selvityksen kunnanhallitukselle ja voivat tällöin tuoda esiin puutteita kunnan sosiaalipalveluissa.

Vastaako sosiaalihuoltoon ja palveluihin varattu määräraha vuotuista tarvetta ja toteutuuko perustuslain määräys riittävästä sosiaalihuollosta? Muun muassa näihin kysymyksiin sosiaaliasiamies voi kiinnittää huomiota selvityksessään.

Kunnissa, joissa on taipumusta alimitoittaa sosiaalihuoltoon ja -palveluihin varattuja resursseja, kannattaa kääntyä paikallisen sosiaaliasiamiehen puoleen, jonka kanssa kuntalainen tai kuntalaiset voivat yhdessä miettiä keinoja, miten asiaan puututaan ja minkä valvontaviranomaisen puoleen olisi parasta kääntyä.

Sosiaaliasiamiesten työn painopistealueita ovat asiakkaiden oikeusturva ja erityisesti heikoimpien asiakasryhmien tarpeiden esiin tuominen.

LILLI AUTTI
puheenjohtaja
Sosiaaliasiamiehet ry

Ei kommentteja: