He 119/2007 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta toimeentulotuki

Eduskunta
Sosiaali- ja terveysvaliokunta
HE 119/2007

Sosiaaliasiamiehet ry:n lausunto

Sosiaaliasiamiehet ry:n mielestä lakiehdotus on tarpeellinen, jotta toimeentulotukiasioiden käsittely sujuisi jatkossa laissa säädetyn määräajan puitteissa. Yhdistys pitää myös erityisen tärkeänä sitä, että asiakkaiden oikeudesta päästä tapamaan joko sosiaalityöntekijää tai sosiaaliohjaajaa määrätyn ajan sisällä, säädetään laissa. Sosiaaliasiamiehiin yhteyttä ottaneet asiakkaat ovat valtakunnallisesti tuoneet esille sitä, ettei heillä ole ollut aina mahdollisuutta päästä henkilökohtaisesti tapamaan työn-tekijöitä ja selvittämään asioitaan. Myös toimeentulotuen käsittelyyn kulunut aika on aiheuttanut ongelmia monien asiakkaiden kohdalla.

Hallituksen esityksen mukaan toimeentulotukipäätös olisi saatava seitsemässä arkipäivässä.

Sosiaaliasiamiehet ry katsoo, että määräaikaa käsiteltäessä, tulee ottaa huomioon seuraavat seikat:

Eduskunnan oikeusasiamies on, kuten hallituksen esityksen yleisperusteluissa on todettu, ilmoittanut kantanaan, että viikkoa on pidetty sellaisena ohjeellisena aikana, jonka kuluessa toimeentulotukiasia tulisi ottaa käsittelyyn ja myös ratkaista.

Viikko on seitsemän vuorokauden pituinen ajanjakso, joka sisältää viisi arkipäivää sekä viikonlopun muodostavan lauantain ja sunnuntain.

Sosiaaliasiamiehet katsovat, että eduskunnan oikeusasiamiehen päätösten kautta vakiintunut viikon määräaika, ei vastaa hallituksen esityksessä esitettyä seitsemän arkipäivän määräaikaa. Hallituksen esityksen määräaika tarkoittaa todellisuudessa puolentoista viikon käsittelyaikaa.
Määräajan pituutta pohdittaessa on otettava huomioon myös toimeentulotuen maksatukseen kuluva aika, joka usein vie vielä kaksi arkipäivää, ennen kuin myönnetty tuki on asiakkaan käytössä.

Kun vielä otetaan huomioon hallituksen esityksessä esitetty Stakesin tutkimustulos, jonka mukaan
75 % kunnista pystyi ottamaan uuden asiakkaan toimeentulotukihakemuksen käsiteltäväksi 0-5 arkipäivän sisällä, olisi hallituksen esityksen mukainen 7 arkipäivän käsittelyaika selvä huononnus vallitsevaan tilanteeseen. Käytännön työn kautta on ollut todettavissa, että lakiin säädetyistä enimmäismääräajoista (viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä) muotoutuu vallitseva käytäntö, eikä asiakkaan kannalta edullisempia vaihtoehtoja enää käytetä.

Edellä esitetyn perusteella Sosiaaliasiamiehet ry katsoo, että hallituksen esitystä tulisi muuttaa siten, että toimeentulotukipäätös on otettava käsittelyyn ja ratkaistava 5 arkipäivässä.

Toimeentulotukipäätöksen tekemistä varten tarvittavien lisäselvitysten pyytämisen nopeuteen tulisi kiinnittää myös huomiota. Luontevinta on, että tarvittavat lisäselvitykset pyydetään heti kun asiakkaan toimeentulotukihakemus on saapunut toimistoon ja se on otettu käsittelyyn, jolloin hakemuksen puutteellisuus on ilmennyt. Hallituksen esityksessä on todettu, että kehotus hakemuksen täydentämisestä tulee antaa kirjallisena, jottei synnyt epäselvyyksiä siitä mitä täydennyksiä tarvitaan.

Käytännön tilanteet ovat osoittaneet, että usein kirjalliset lisäselvitykset on lähetty asiakkaille 2 luokan postissa, joka on pidentänyt kohtuuttomasti toimeentulotuen käsittelyaikaa. Asiakkaat ovat esittäneet toivomuksenaan, että heihin otettaisiin aiempaa nopeammin ja useammin puhelimitse yhteyttä tilanteen selvittämistä varten. Usein vielä kirjallisen lisäselvityspyynnön saatuaan asiakkaille on voinut jäädä epäselvyyttä siitä, mitä ja mistä asiakkaan tulee antaa selvitystä.

Hallituksen esityksessä todetaan, että päätös toimeentulotuesta on annettava viivytyksettä kuitenkin viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun täydennetty hakemus on saapunut.

Sosiaaliasiamiehet ry viittaa tältä osin eduskunnan oikeusasiamiehen kantaan, jonka mukaan päätös olisi tehtävä heti tarpeellisten selvitysten tultua. Hallituksen esityksessä käytettyjen määräaikojen mukaan voisi lisäselvitystä (kirjallisesti pyydetty) vaatineen hakemuksen käsittelyajaksi muodostua maksimissaan lähes viiden viikon pituiseksi

Sosiaaliasiamiehet ry haluaa lopuksi todeta, ettei sen ehdottama toimeentulotukipäätösten lyhyempi käsittelyaika vaadi toteutuakseen enempää resursseja kuin hallituksen esittämä käsittelyaika, koska käsiteltävien asioiden määrä ei muuta. Sekä asiakkaiden että kunnan yhteinen etu on se, että toimeentulotukiasiat käsitellään nopeasti. Mitä nopeammin hakemukset käsitellään, sitä vähemmän asiakkaat joutuvat kyselemään päätöstensä perään, joka puolestaan säästää työntekijöiden aikaa.

Helsingissä 18.10.2007

Lilli Autti
puheenjohtaja
Sosiaaliasiamiehet ry.