Papereidenkin takana on asiakas
Sosiaalityöntekijä Kimmo Miikkulainen kirjoitti (HS 17.3. link ), että Helsingin sosiaaliasiamies ja sosiaalityöntekijät haluavat palata toimeentulotukiasioiden käsittelyssä kuittien tutkimiseen ja laskemiseen. Tästähän kirjoituksessa ei ollut kyse. Sosiaaliasiamiehen tärkeimpiä tehtäviä on tuoda esille asiakkaiden omat kokemukset ja mielipiteet palvelujärjestelmän ongelmista, jotta epäkohdat voidaan poistaa ja palvelujen laatua parantaa.
Kysymys on siis asiakkaiden toiveista ja näkemyksistä, ei sosiaaliasiamiehen omasta halusta palata ajassa taaksepäin, kuten Miikkulaisen kirjoituksessa on virheellisesti tulkittu.
Kirjallisten toimeentulohakemusten käsittelyyn liittyvät ongelmat näkyvät selvästi myös sosiaaliasiamiehen työssä. Toimeentulotuen myöntämisperusteiden, laskelmien ja sisällön selventäminen asiakkaille on siirtynyt sosiaalipalvelutoimistoista asiamiehelle, kun henkilökohtaista palvelua ja ohjausta ei ole riittävästi tarjolla.
Asiakkailta on tullut toistuvasti palautetta siitä, että he haluavat puhua sosiaalityöntekijän kanssa sekä koko elämäntilanteestaan että siihen liittyvistä taloudellisista vaikeuksistaan.
Koska raha on oleellinen osa jokaisen ihmisen arkielämää, sitä ei tulisi jatkossakaan kokonaan erottaa sosiaalityöstä. Siksi olisikin syytä muistaa, että raha on vain yksi sosiaalityön väline, joka oikein käytettynä helpottaa asiakkaan arkipäivän valintojen tekemistä ja mahdollistaa omatoimista selviytymistä.
Tuskin kukaan vastustaa työn kehittämistä ja uudelleen järjestämistä, jos sen toteuttamisessa otetaan tasapuolisesti huomioon kaikkien osapuolten tarpeet ja mielipiteet.
Asiakkaiden näkökulmasta on tärkeää, että myös he voivat olla mukana palvelujen laadun kehittäjinä. Ensiarvoisen tärkeää on tällöin ottaa huomioon asiakkaiden jo nyt antama palaute nykytilanteesta.
Ennen henkilöstörakennetyöryhmän kaavailemaa sosiaalityöntekijöiden vähentämistä asiakkailta tulisikin kysyä, asiakaslähtöisyyden toteuttamiseksi, miten he toivoisivat asioitansa hoidettavan sosiaalivirastossa.
Tästä syystä myös kirjallisen käsittelyn kehittämiseen asiakkaiden toiveiden mukaiseksi tulisi kiinnittää huomiota.
Toimittuani Helsingin sosiaaliasiamiehenä runsaan kahden vuoden ajan voin todeta asiakkaiden yhteydenottojen perusteella, että perustason asiakastyöhön tarvittaisiin useammallakin sektorilla lisää työntekijöitä.
Kun asiakkaille turvataan oikeus hyvään palveluun ja kohteluun, se on sekä eettisesti kestävää että taloudellisesti järkevää toimintaa.
Helsingin sosiaaliasiamies
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti